Maja Martina Merljak - 8
Maja uživa v vožnji.

Igralka sicer zase pravi, da je po intenzivni prometni lekciji postala zelo zgledna voznica. "Od takrat naprej sem sicer dinamična, ampak umirjena voznica. Vozim po predpisih, zelo zelo redko vozim hitreje, kot predpisujejo omejitve, pa še to govorimo o zgolj nekaj malo km/h čez, saj sem spoznala, da so večinoma omejitve vseeno napisane z razlogom, nikoli pa pod omejitvami, ker norim, ko vozim za zaspanimi, počasnimi vozniki, ki mislijo, da so na cesti sami. Počasni vozniki se žal ne zavedajo, da so prav tako nevarni kot prehitri. Dvakrat me je zaspan voznik pred mano celo pripravil do tega, da sem na rdeči stopila iz avta in potrkala na njegovo šipo ter mu povedala, da je na cesti, na kateri je vozil, omejitev 50 in ne 35 km/h," nam je razkrila igralka, ki sicer zelo rada vozi, v avtu pa se počuti sproščeno - kadar ni gneče. V gneči pa negativno energijo ob prometnem kaosu sprošča s sočnimi besedami in v resnici blazno uživa ob tem. "Vsak sopotnik, ki je že doživel kakšen moj izbruh za volanom, je rekel, da tako kreativnih sočnosti še ni slišal (smeh). Nekaj časa sem se trudila z raznimi meditativnimi tehnikami, da bi napetost v sebi, ko obtičim v prometu ali za slabim voznikom predihala, ampak na koncu sem ugotovila, da je ravno sočno preklinjanje za volanom zame najboljša meditacija ob takih situacijah," nam je razkrila Maja Martina. Še manj 'posluha' kot za zaspane in počasne voznike pa ima za policiste, s katerimi ni ravno prijateljica. Avtoritete vseh vrst ji gredo namreč že od malega močno na živce. "Ta občutek do njih tudi pod nasmehi in nežnim mežikanjem slej kot prej udari ven. Kazni, ki jih imam, so sicer hvala bogu vezane predvsem na nepravilno parkiranje. No, imam pa tudi eno, ki sem jo dobila za žaljenje uradne osebe. Danes mi je žal, da tega občutljivega policaja nisem res poslala kam na sočno, ampak sem zgolj našpičila energijo proti njemu in njegovim trditvam - potem 400 evrov morda ne bi tako bolelo. Ampak očitno je imel občutljivi gospod načelnik še posebno slab dan in verjetno nisem bila prva, ki tisti dan ni gluho in slepo upoštevala njegove avtoritete in je moral temu narediti konec," nam je v smehu dejala 30-letnica.

Maja Martina Merljak - 4
Maja z zajčkom (Foto: Jure Matjažič)

Maja Martina ima vozniški izpit že osem let, naredila pa ga je v drugo. "Pri prvem poskusu me je vrgla ženska s kamnitim izrazom na obrazu, ki ga ne bom pozabila - takoj ko sem jo zagledala, sem vedela, da me bo vrgla. Malo za šalo, še več pa zares," nam je zaupala igralka. Za vozniški volan se je usedla takoj po izpitu. Delala je namreč predstavo v Kopru in je že v prvem mesecu naredila več kot tisoč kilometrov. Prvi avto, ki ga je vozila, ji je podarila njena mati, svoj prvi avto pa si je kupila nekaj let po opravljenem izpitu za 200 evrov. "Kupila sem si avto, ki je bil namenjen zgolj temu, da me je pripeljal od točke A do točke B, Crni sem ga klicala. Bil je ves razsut, ki pa je s črno-rdečimi sedeži in še nekaj črno-rdečimi detajli želel dajati umetniški vtis, da je športnik. Po kakšnem letu sovoznikovega sedeža nisem mogla več 'zahakljat', zato se je med vožnjo neprestano peljal naprej oziroma nazaj, odvisno od pospeševanja oziroma zaviranja. Kmalu zatem je odpadel en brisalec, še malo za njim mi je ročna zavora ostala v roki, no, končno sem se mu pa odpovedala, ko mi je v rokah tik pred vožnjo ostal volan. Je bila pa vožnja z njim zelo zelo zabavna in polna presenečenj. In predvsem zelo neobremenjena. Enkrat se je en avto zaletel v 'rit' ravno ko se mi je mudilo na snemanje. Stopila sem iz avta za točno deset sekund in se odpeljala naprej. To pa je prednost razsutih avtomobilov. Čeprav se danes zaradi slabše varnosti ne bi več igrala z njimi," pravi igralka, ki kljub nesreči, ki se je želi čim manj spominjati, še vedno raje vozi kot sedi na sovozniškem sedežu.

Igralka je sicer že vrsto let v zvezi s fantom Juretom Matjažičem. In kakšen je njen recept za srečno zvezo? "Ne vem v bistvu. Vprašajte me čez 50 let. Zaenkrat lahko rečem, da iskrenost in čim več objemanja," pravi igralka. Poroke sicer ne načrtuje, želi pa si, da bo ta velika, ki ji bo sledil nepozaben žur, z izbrano glasbo in gurmansko hrano. Glede naraščaja pa se s partnerjem še usklajujeta glede števila in spolov.

Maja Martina Merljak - 2
Maja s fantom Juretom (Foto: osebni arhiv)

Igralka ima tudi zelo razvito pisateljsko žilico. Z Zvezdano Mlakar in Tino Gorenjak piše knjigo, s katero želi pomagati ženskam treh različnih generacij. "Knjiga ne bo priročnik, niti ne bo poučevala ali ukazovala, kako se mora živeti, bo zgolj delila naše iskrene zgodbe in izkušnje. Ko se ženske (in moški, če smo iskreni, ampak za zdaj jih izvzemam) dobimo, se vedno zgodi 'story / experience sharing' (deljenje zgodb in izkušenj). In ravno zaradi tega odhajamo s teh srečanj morda bolj pomirjene, z novimi informacijami, ki zavedno ali nezavedno pomagajo, z novimi spoznanji ipd. Sama sicer v ženskih družbah redko delim svoje zgodbe in izkušnje, kar mi kdaj kakšne prijateljice celo očitajo, ampak zelo dobro in zelo rada pa poslušam in svetujem. Veliko lažje se na splošno izražam skozi pisanje. Zelo pomembno je tudi to, da bodo vse naše misli pri posamezni temi zaključili strokovnjaki določene teme, kar bo dalo knjigi še dodatno vrednost," nam je povedala Maja Martina. S knjigo sicer zelo dobro napredujejo, zaradi višje sile pa bo ta izšla nekoliko kasneje kot načrtovano.

Maja Martina Merljak - 3
Ključni za srečno zvezo sta po njenem iskrenost in čim več objemanja. (Foto: Agnes Igielska)

Igralka pripravlja tudi predstavo o vedeževalkah, ki bo luč sveta ugledala v kratkem. Maja Martina sicer verjame v nadnaravne sposobnosti določenih posameznikov, je pa teh po njenih besedah izjemno, izjemno malo. "Ko je postala ezoterika tako množično popularna tudi med Slovenci, se je vsak dan našel kakšen znanec ali kolega, ki je pričal o svoji novo odkriti moči zdravljenja ali zaznavanja ipd., na katero ga je seveda opozoril nekdo, ki s svojimi 'močmi' že leta dobro živi (služi) in je te moči s svojimi močmi neverjetno intenzivno začutil v njem," nam je dejala igralka, na naše vprašanje, če ima tudi sama nadnaravne sposobnosti, pa odvrnila: "Razen tega, da hodim po vodi, drugega ne znam, tako da mislim, da ne." Maja Martina ima kar nekaj izkušenj z različnimi vedeževalkami, nekaj izmed njih zgolj študijskih, ko je delala raziskavo za pisanje Šlogarc. Prerokovale so ji iz različnih stvari - kavne usedline, kart, fižolčkov …, vse 'ta prave' pa so ji povedale isto. Za prvi obisk pri vedeževalki pa se je odločila, ko je bila sredi čudnega življenjskega križpotja.

Prosti čas igralka izkoristi najraje za kakšen izlet, branje, ogled filma, kuhanje, peko oziroma za to, da z Juretom počne nič. Za postavo pa skrbi s tekom, na katerega se odpravi vsak dan, če le ima čas, gre na sobno kolo ali igra kakšno športno igrico na XBoxu, je pa bolj kot ne samo zdravo. Najraje pripravlja hrano sama, da je prepričana v izvor hranil.

Maja Martina Merljak - 7
Maja ima zelo rada otroke. (Foto: Miha Merljak)

Ker je za njo zelo naporno poletje, si bo v kratkem vzela malo premora. Odpravila se bo na potovanje po Irski. Potem pa jo čaka končanje knjige in predstave, pripravlja pa tudi večji mednarodni projekt.

Maja Martina je pred dnevi postala tudi ambasadorka novega Twinga, v okviru katerega se je že začel nagradni natečaj Twingospodične, s katerim vabimo voznice in njene prijateljice, da se v virtualnem in resničnem svetu pomerijo za zmago.

Če si želite dokazati, kako spretne voznice ste, se prijavite na natečaj. Na našem spletnem naslovu  je zbiranje prijav kandidatk že v polnem teku!